Balık Yemekleri

En iyi Balık Yemekleri nasıl yapılır? Balık pişirirken nelere dikkat edilir? Balık pişirmenin puf noktaları nelerdir? Türk mutfağında en iyi Balık Yemekleri hangileridir? Evinizde nefis Balık Yemekleri yapmak istermisiniz? En iyi balık nasıl pişirilir? Geleneksel Türk mutfağında Balık Yemekleri nelerdir? Balık Yemekleri kategorimizde Balık Yemekleri ile ilgili sorularınızın cevabini bulabilirsiniz. 


Balık Nedir? En Meşhur Balık Yemekleri Nelerdir?

Balık Nedir? En Meşhur Balık Yemekleri Nelerdir?

Balık, denizlerde, göllerde ve nehirlerde yaşayan, soğuk kanlı ve omurgalı bir hayvan grubudur. Beslenme zincirinin önemli bir parçası olan balıklar, insan beslenmesinde..

Balık Pişirmenin Püf Noktaları ve Balık Pişirme Teknikleri...

Balık Pişirmenin Püf Noktaları ve Balık Pişirme Teknikleri...

Balık Pişirme Teknikleri Nelerdir? Türk Mutfağında En Popüler Balık Pişirme Yöntemleri Neler? Balığın taze olduğundan emin olun. Taze balığın gözleri berrak, pulları parlak olmalı

Palamut Kızartma Tarifi

Palamut Kızartma Tarifi

Palamut Kızartma nasıl yapılır? En sevilen balık yemeklerinden Palamut Kızartma yapmak için hangi malzemeler gereklidir? n meşhur balık çeşitlerinden Palamut Kızartma tarifini ev mutfakalarınıza getirdik..

En İyi Balık Yemeklerinden Kağıtta Lüfer Nasıl Yapılır?

En İyi Balık Yemeklerinden Kağıtta Lüfer Nasıl Yapılır?

Lüfer zamanı geliyor... en sevilen balık yemeklerinden Kağıtta Lüfer yapmayı denemeye ne dersiniz? En lezzetli balık çeşitlerinden Kağıtta Lüfer yaptınızmı? balık takvimin..

Palamut Dolma Tarifi

Palamut Dolma Tarifi

Palamut Dolma Nasıl Yapılır? En İyi Balık Yemeklerinden Palamut Dolma Tarifi İçin Malzemeler Nelerdir? Evde palamut dolma yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel balık tariflerinden faydalanmak istermisiniz?

Masgouf Nedir? Nasıl Yapılır?

Masgouf Nedir? Nasıl Yapılır?

Sümerliler döneminden günümüze geldiği düşünülen Masgouf, sazan balığının ızgarada uzunca süre pişirilmesiyle hazırlanıyor. Sonra limon ve turşu eklenerek servis ediliyor. Ortadoğu Balık Yem..

Balık Mançuru Nasıl Yapılır?

Balık Mançuru Nasıl Yapılır?

Balık mançuru nedir? Balık mançuru nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızda en iyi balık yemeklerinden Balık mançuru yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Balık mançuru nasıl yapılır? Alanya mutfağında..

Şabbut Balığı Nasıl Yapılır?

Şabbut Balığı Nasıl Yapılır?

Muz Yaprağında Şabbut Balığı Buğlama İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? Diyarbakır Dicle Nehrinde Yetişen Şabbut Balığı Nasıl Yapılır? Limon otunu soyup, içindeki ince parçayı küçük, küçük kes. Büyük bir..

Tam Ölçüler İle Kalkan Buğulama Nasıl Yapılır?

Tam Ölçüler İle Kalkan Buğulama Nasıl Yapılır?

Kalkan Buğulama Nasıl Yapılır? En nefis balık yemeklerinden Buğulama için ihtiyacınız olan malzemeler nelerdir? Türk mutfağı şeflerinin özel balık..

Erikli Gelincik Balığı...

Erikli Gelincik Balığı...

En Lezzetli Balık Yemeklerinden Erikli Gelincik Balığı Tarifi. Adalarda balıkçılara gaya geldi mi Musevi hanımlara haber verilirdi: "Gaya geldi madame". Hatırlarım, babaannem..

Kalamar Tava Ve Tarator Sos

Kalamar Tava Ve Tarator Sos

Her ülkenin kendine has mutfak kültürü vardır. Her üründe bu nedenle farklı işlenir. Dolayısıyla kalamar da farklı ülkeler de farklı şekillerde pişirilir. Kalamarın salatası yapılabilir...

Efsane Fırında Çupra Tarifi

Efsane Fırında Çupra Tarifi

Ev mutfaklarında en iyi çupra tarifini araştırdık. Mucit anne neler yapmış neler... hani derler ya anneler zaten doğuştan aşçıdır. Peki evde Fırında Çupra yapmanın özellikleri neler...

Pirinçli Balık Nasıl Yapılır?

Pirinçli Balık Nasıl Yapılır?

İşte o özel balık yemeklerinden biride en iyi balık yemeklerinden Pirinçli Balık yemeği. yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Nilbahar Bircan’in kaleminden kendi yorumu ile siz takipçileri...

En lezzetli Tavada Balık...

En lezzetli Tavada Balık...

Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında Muğla yemeklerinden en iyi balık yemeklerinden Tavada Balık yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir?

Muğla Mutfağında

Muğla Mutfağında "En İyi" Kefal Pilaki Nasıl Yapılır?

Kefal pilaki Nasıl Pişirilir? Kefal pilaki tarifine geçmeden önce, “pilakinin” ne anlama geldiğini ve anlatmak isterim. Bir yemeğin pilaki olabilmesi için hangi..

"Efsane lezzet" Dalyan Kefal Balığı Nasıl Kızartılır?

Kefal balıklarının mutfakta kullanımı çok yaygındır. Genellikle tüm hayvanlarda olduğu gibi balıkların da erkek olanı makbuldür...

Izgara Somon Kebap...

Izgara Somon Kebap...

En iyi balık yemeklerinden Izgara Somon Kebap yapmak için şeflerin özel balık yemeklerinden faydalanmak istermisiniz? En Meşhur ve En Sağlıklı Balık Yemeklerinden...

Muğla Mutfağında Kefal Dolması Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfağında Kefal Dolması Nasıl Yapılır?

Muğla mutfağında da bir çok balık ve deniz ürünlü yemeği var. Kefal balığı, çipura, levrek, lapa, lahos gibi bir çok balık türünden sadece biri. En iyi balık...

Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?

Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?

Ekşisi boldur Muğla'nın. Nar ekşisi (kara ekşi), turunç ekşisi (kızıl ekşi), deli erik ekşisi, koruk ekşisi, limon olmadı limon tuzu... Yemeklerinde de olmazmı..

Şeflerin Özel Balık Tarifleri 'nden Nefis

Şeflerin Özel Balık Tarifleri 'nden Nefis "Izgara Somon"

İste sizlere Türk mutfağı şeflerimizden Kaan Yiğit’in kaleminden özel ve nefis ızgara'da sebzeli somon tarifi. Şeflerin Balık yemekleri..

Tavada Sazan Nasıl Yapılır?

Tavada Sazan Nasıl Yapılır?

Kim demiş Konya'da balık yenmez diye Konya'nın Beyşehir gölünden çıkan Sazan balığı ile şahane bir balık ziyafeti çekebilirsiniz. Konya mutfağından afiyet olsun...

Somon Beğendi Tarifi...

Somon Beğendi Tarifi...

Modern Türk mutfağı Osmanlı Yemek Kültürü ve Geleneksel Türk mutfağında nefis yemekleri ile bilinen Örnek Türk Şefi, Dr. Öğr. Üyesi şef Yılmaz Seçim’ in kaleminden şeflerin özel Yemek Tariflerinden olan...

Otlu Pastırmalı Kalamar Dolması Tarifi...

Otlu Pastırmalı Kalamar Dolması Tarifi...

Yöresel mutfaklarımızda da çalışmaları ile bilinen ünlü Şef Yılmaz Seçim’e mutfağımıza vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde...

Avokado Soslu Palamut Balığı

Avokado Soslu Palamut Balığı

Osmanlı saray mutfağında ve yöresel mutfaklarımızda da çalışmaları ile bilinen ünlü Şef Yılmaz Seçim’e mutfağımıza vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde...





Osmanlı Saray Mutfağında Ve Ahali’de Deniz Ürünleri;
Fatih Sultan Mehmed’in Osmanlı Saray Mutfağında ait muhasebe defterlerinde değişik balık türlerine rastlamak mümkünse de, daha sonraki dönemlerde balığın pek rağbette olmadığı görülüyor. Erdel elçisine verilen ziyafetlerin yanı sıra saray mensupları için düzenlenen ziyafetlerde de balık bulunduğuna göre, bunu özel bir anlamı olmaksızın ikram çeşitlerine yapılan bir ek olarak görmeliyiz. 
 
Balık bütün Hıristiyan toplumlarında inanç nedeniyle tüketilmesine rağmen Batı’nın gösterişçi tüketiminde de asla popüler bir yiyecek olmamış, hafif bir yemek olarak etin düşük bir alternatifi sayılmıştır. Osmanlılarin pek çoğuna göre de balığın sadece lüks tüketimi zenginleştirici bir unsur olarak kalıp, itibar açısından asla et ve tavukla boy ölçüşecek duruma gelememesinin benzer nedenleri olabilir. 
 
Yemek çeşitlerinden söz ederken asla gözardı edemeyeceğimiz bir durum söz konusudur. Bu da deniz mahsullerinin sofradaki yeri, Bilgilere baktığımızda deniz mahsullerinden havyarın, ıstakozun sofralarda yer aldığını, hatta ramazanda iftar sofralarında bulunduğunu* yalnızca üst tabakanın değil halkın da yediği belli başlı yiyeceklerden olduğunu görebiliyoruz. 
 
Dünyaca ünlü İtalyan yazar Edmonde de Amicis’in yazdığı İstanbul adlı kitapta İstanbul’daki yaşantısı, şahit olduğu olaylar anlatılmıştır. Küçük de olsa aşağıda vereceğimiz küçük bir mahallede ki konuşmayı içeren bir alıntı, orta sınıfın deniz mahsullerini yemesi açısından iyi bir örnektir; Feride hanıma bak ezilmiş ıstakoz yiye yiye ne kadar şişmanlamış... “Bir Zamanlar İstanbul” adlı eserde ramazanda iftar sofrasında “havyar” yenildiğinden Ali Şeydi Bey’in yazdığı “Teşrifat ve Teşkilatımız” adlı eserde yine Harem Dairesinde havyar, balık yumurtası bulunan sofraların olduğundan söz edilmektedir.
 
Bu kadar çok çeşitli yemeğe özellikle de deniz mahsullerine orta halli ailelerin ve saray eşrafının sofralarında yer verilmesine dikkat çeker, İstanbul’da misafir olarak kalan Fransız imparatoru Napolyon hazretlerine sunulan yemeklerin sebze ve meyve ağırlıklı oluşu, deniz mahsulü olarak yalnızca sardalya ve İstakozun bulunuşu gözardı edilemeyecek kadar ilginçtir.
 
Osmanlı mutfağında evliya celebinin kayıtları dikkate alındığında bilindiği sadece gayrimüslimler değil Müslüman halkın da ciddi şekilde tükettiğini, hatta deniz olmayan yerlerde de dere balıklarının ciddi anlamda tüketildiğini yazar. Sadece deniz haşaratından kabuklu olanlar halk tarafından meznun görüldüğünü belirtmiştir..!
 
Fatih Sultan Mehmet’in sofrasında Karidye (karides), balık yumurtası (beyzai mahi) kurutulmuş balık (çiroz)  kekikli morina baliği, ve istiridye vardır. (15. yy şirvani- 26 çeşit deniz haşeratı listesi var. Ama bir gerçek daha var ki deniz ürünleri içki meclislerinde daha çok tüketilen bir sofra çeşidi idi..!
 
Osmanlı döneminde “1820”  ikinci Mahmut ve elit çevreleri tarafından çok fazla rağbet gören kılıç balıkları boğazı hızlı bir şekilde Marmara’ya doğru geçince divani hümayuna müracaat ediliyor ve görüşme devlet meselesi haline getirilip kaptanı derya ya emir veriliyor. “Marmara’dan kılıç balıklarının yakalanarak geri getirilmesi” diye. Ama bu gerçekleşmesine gerek kalmadan, kılıç balıkları kendiliğinden boğaza geri dönmüşlerdir..!
 
Osmanlı ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi Koord. Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir’in arşivinden alınmıştır.